Referensen de glömde: Hjärnstorlek, intelligens och HMGA2

Kanske har någon sett denna TT-notis: Variant av gen förklarar intelligens.

Om vi går till Nature Genetics hemsida hittar vi fyra (!) artiklar om genetisk kartläggning av hjärnans storlek och proportioner — det framgår kanske inte helt tydligt av notisen, men det är alltså vad forskningen mest handlar om, inte intelligens:

* Bis et al. (2012) Common variants at 12q14 and 12q24 are associated with hippocampal volume. Nature Genetics doi:10.1038/ng.2237 — en artikel om hippocampus storlek. (Värt att notera att 12q14 och 12q24 är delar av människans kromosom 12:s q-arm.)

* Ikram et al. (2012) Common variants at 6q22 and 17q21 are associated with intracranial volume. Nature Genetics doi:10.1038/ng.2245 — om kraniets innervolym.

* Taal et al. (2012) Common variants at 12q15 and 12q24 are associated with infant head circumference. Nature Genetics doi:10.1038/ng.2238 — om barns huvuds omkrets.

* Stein et al. (2012) Identification of common variants associated with human hippocampal and intracranial volumes. Nature Genetics doi:10.1038/ng.2250 — I sammanfattningen av den här artikeln nämns HMGA2, genen som TT nämnde. Tyvärr är den inte öppet tillgänglig, så för att läsa den behöver en tillgång till ett universitetsbibliotek.

Bloggen Genomes Unzipped har en fördjupande post: Another “IQ gene”: new methods, old flaws, vilken som titeln antyder är en smula kritisk. Kort sammanfattning: Även om artikeln fått mest uppmärksamhet för kopplingen till IQ, så handlar den mest om hippocampus och kraniets volym. Resultatet en association mellan en markör i HMGA2 och kranievolym — det är heller inte så förvånande, för varianter av HMGA2 har kopplats till kroppsstorlek förut (Se t.ex. Weedon et al. (2007) A common variant of HMGA2 is associated with adult and childhood height in the general population. Nature Genetics 39). Först därefter gjorde de en uppföljning, i färre människor, och hittade en svagare koppling till IQ. Det är alltså ett inte lika intressant eller starkt resultat, och borde nog inte lyftas fram som det viktigaste i nyhetsartiklar om studien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s