Referensen de glömde: åderförkalkning och fetma

DN ska få lite beröm för direktlänken till artikeln om bidöd häromdagen. Men det finns ändå gott om notiser utan källa där ute.

En av dem handlar om en artikel om åderförkalkning från forskare i Göteborg, New York och Colorado. De har använt DNA-baserade metoder för att undersöka vilka bakterier som finns i det plack som bildats i ådrorna, respektive i patienternas mun- och tarmflora. Att bakterier är inblandade på något sätt är inget nytt, men det intressanta är att det ofta var samma bakterier (åtminstone som i munnen), och att antalet vissa typer av bakterier sammanföll med höga kolesterolvärden. Det här går att läsa i sammanfattningen eller för den delen i Sahlgrenskas pressmeddelande.

TT-notisen borde få pris för veckans non sequitur för sin avslutningsmening: ”Upptäckten kan leda till ett vaccin.” Hurdå? Låt oss gissa att det är en sammanfattning av Göteborgspostens artikel, där de intervjuat Fredrik Bäckhed, som leder gruppen vid Sahlgrenska:

På tio år sikt tror han det kan vara möjligt att ta fram ett vaccin eller ett antibiotikum som kan slå ut de farliga bakterierna.

Visst, det kan hända mycket på tio år. Men med all respekt för Fredrik Bäckheds kunskaper får vi ändå konstatera att arbetet ifråga inte har ett dugg med vaccinutveckling att göra.

Koren et al. (2010) Human oral, gut, and plaque microbiota in patients with atherosclerosis. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. Förhandspublicerat 11 oktober.

(För den som eventuellt inte känner igen förkortningen ”et al.” — den betyder helt enkelt ”med flera”. Artiklarna har rätt många författare och jag kände mig lat.)

En nyhetsartikel i DN idag handlar om helgenomsassociation (vår favoritteknik sedan tidigare) och fetma. Den nämner två vetenskapliga artiklar:

Speliotes et al. (2010) Association analyses of 249,796 individuals reveal 18 new loci associated with body mass index. Nature Genetics. Förhandspublicerad 10 oktober.

Heid et al. (2010) Meta-analysis identifies 13 new loci associated with waist-hip ratio and reveals sexual dimorphism in the genetic basis of fat distribution. Nature Genetics. Förhandspublicerad 10 oktober.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s